نوشیدنیهای شیرین و خطر چاقی و عوامل خطر قلبی ـ عروقی مرتبط با آن در بزرگسالان تهرانی
چکیده: مقدمه: چاقی از مشکلات بزرگ سلامت جهانی است که با افزایش میزان شیوع بیماریهای غیر واگیر از جمله اختلالات قلبی ـ عروقی در ارتباط است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط بین مصرف نوشیدنیهای شیرین با وضعیت وزن، دور کمر، تریگلیسرید، کلسترول HDL و فشار خون در بزرگسلان تهرانی به انجام رسید. مواد و روشها: مطالعه مقطعی حاضر بر روی 5852 زن و مرد 70-19 ساله که در مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران (سال90-1388) شرکت کرده بودند، انجام گرفت. اطلاعات دموگرافیک، تنسنجی، بیوشیمیایی از قبیل تریگلیسرید و کلسترول HDL و فشار خون اندازهگیری و مورد ارزیابی قرار گرفت. دریافت نوشیدنیهای شیرین اعم از نوشابهها و آبمیوههای صنعتی با استفاده از یک پرسشنامه معتبر تکرر مصرف مواد غذایی اندازهگیری شد. یافتهها: میانگین نوشیدنیهای شیرین دریافتی در کل جمعیت 8/77±9/48 گرم در روز بود. پس از تعدیل برای تمام متغیرهای مخدوشکننده احتمالی، ارتباط معنیداری بین مصرف نوشیدنیهای شیرین با نمایه توده بدنی، دور کمر، تریگلیسرید، کلسترولHDL و فشار خون در چهارمین چارک مورد مطالعه مشاهده شد. در افراد مورد مطالعه در بالاترین چارک در مقایسه با پایینترین چارک نوشیدنیهای شیرین دریافتی، شانس چاقی عمومی 25% (50/1-02/1 :CI 95% و25/1:OR)، چاقی شکمی 37% (64/1-15/1:CI 95% و 37/1:OR)، کلسترولHDL پایین 22% (44/1-04/1:CI 95% و 22/1:OR) و فشارخون بالا 32% (61/1-08/1:CI 95% و 32/1:OR) بالاتر بود. نتیجهگیری: دریافت بیشتر نوشیدنیهای شیرین با خطر بیشتر چاقی و عوامل خطر قلبی ـ عروقی مرتبط با آن در بزرگسالان همراه بود. |
|
واژههای کلیدی: نوشیدنیهای شیرین، چاقی، عوارض قلبی ـ عروقی، مطالعه قند و لیپید تهران |
ارسال نظر