میکروبیوتای روده و نقش آن در چاقی
چاقی یک مشکل عمده سلامت جهانی است که توسط وراثت و محیط تعیین می شود و میزان بروز آن سالانه در حال افزایش است. اما در سال های اخیر، شواهد فزاینده ای در ارتباط چاقی با میکروب های موجود در روده(میکروبیوتای روده) نیز گزارش شده است. اگر چه فعل و انفعالات پیچیده بین ژنتیک، محیط ، میکروبیوتای روده و چاقی هنوز به طور کامل شناخته نشده است، تغییر میکروبیوتای روده به روش جدیدی برای درمان چاقی تبدیل شده است.
میکروبیوتای روده و نقش آن در چاقی
چاقی یک مشکل عمده سلامت جهانی است که توسط وراثت و محیط تعیین می شود و میزان بروز آن سالانه در حال افزایش است. اما در سال های اخیر، شواهد فزاینده ای در ارتباط چاقی با میکروب های موجود در روده(میکروبیوتای روده) نیز گزارش شده است. اگر چه فعل و انفعالات پیچیده بین ژنتیک، محیط ، میکروبیوتای روده و چاقی هنوز به طور کامل شناخته نشده است، تغییر میکروبیوتای روده به روش جدیدی برای درمان چاقی تبدیل شده است.
در اینجا، دانسته های ما، در مورد نقش میکروبیوتای روده در مکانیسمهای منجر به چاقی و تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی بر میکروبیوتای روده و چاقی به زبان ساده خلاصه شده است.
بیش از 100 تریلیون میکروارگانیسم در روده زندگی میکنند که حدوداً 10 برابر تعداد سلول های بدن میباشد. میکروبیوتای روده از بقایای غذایی که بدن انسان هضم نمیکند، مخاط ترشح شده از روده و سلولهای مرده روده استفاده میکند. میگروارگانیسمهای موجود در روده میتوانند مواد فیزیولوژیکی مختلفی از جمله اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، ویتامینها و ترکیبات مفید برای سلامتی مانند ترکیبات ضد التهابی، ضد درد و آنتی اکسیدانی و یا مضر مانند سموم و مواد سرطان زا تولید کند. این محصولات میتوانند وارد خون شوند و بر فرآیندهای ایمنی و متابولیک انسان تأثیر بگذارند. بنابراین، یک میکروبیوتای روده سالم برای حفظ متابولیسم بدن و تعادل انرژی ضروری است. عدم تعادل در میکروبیوتای روده میتواند باعث اختلالات متابولیک، افزایش اشتها و نهایتاً منجر به چاقی شود.
از مهم ترین مکانیسمهای چاقی ناشی از میکروبیوتای روده شامل این موارد میباشد.
جذب انرژی و ذخیره چربی
میکروبیوتای روده می تواند جذب چربی و قند ها را در بدن تغییر دهد. همچنین در فرآیندهای ذخیره چربی اثرگذار باشد. بنابر این عدم تعادل در ترکیب و تنوع این میکروارگانیسمها میتواند باعث اختلال در جذب مواد غذایی، ذخیره چربی و چاقی گردد.
تغییرات اشتها
به نظر میرسد، میکروبیوتا به عنوان یکی از تنظیم کنندههای اصلی عملکرد روده و مغز باشد. این محور روده و مغز در مطالعات مبانی بیولوژیکی و فیزیولوژیکی چاقی و بیماریهای مرتبط با آن نیز مورد توجه قرار گرفته است. میکروبیوتا و مغز از طریق مسیرهای مختلفی از جمله مسیرهای غدد درون ریز، سیستم ایمنی و عصبی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. میکروبیوتای روده از طریق محور روده و مغز بر سیستم عصبی مرکزی بدن تأثیر میگذارد. همچنین سیستم عصبی مرکزی نیز میتواند بر ترکیب و ساختار میکروبیوتای روده اثرگذار باشد. میکروبیوتای روده با تنظیم عملکرد مغز به روشهای مختلف، مانند کمک به تولید تعدیل کنندههای عصبی، مثل سروتونین نقش مهمی در مصرف غذا و تنظیم عملکرد دستگاه گوارش دارد. بنابر این میکروبیوتای روده میتواند باعث افزایش یا کاهش اشتها گردد.
التهاب مزمن
التهاب مزمن یکی از نشانههای اختلالات متابولیک، مانند چاقی است. شواهد نشان میدهد که عبور میکروبیوتای روده و متابولیتهای آن از سد روده، بر اندامهای مختلف مانند کبد و بافت چربی تأثیر میگذارد و منجر به التهاب مزمن میشود.
ریتم شبانه روزی
نشان داده شده است که میکروبیوتای روده وابسته به رژیم غذایی، بر ریتم شبانه روزی بدن تأثیر میگذارد. اختلال در نظم صحیح ریتم شبانهروزی ممکن است منجر به افزایش بروز چاقی شود.
ژنتیک و انتقال بین فردی میکروارگانیسمها با تعیین میکروبیوم مؤثر در چاقی ارتباط دارد.
از آنجا که چاقی نتیجه تعامل بین عوامل ژنتیکی و محیطی است. جای تعجب نیست که ژنتیک میزبان میکروبیوتای روده را نیز شکل دهد. در حقیقت، تنوع ژنتیکی منجر به تفاوت در ترکیب و تنوع میکروبیوتای روده در افراد چاق میگردد.
علاوه بر این، میکروبیوتای روده میتواند از مادر به فرزند منتقل شود. مطالعات نشان داده است که میکروبیومی در جفت، مایع آمنیوتیک و خون بندناف وجود دارد و میکروارگانیسم های مادر ممکن است نقش مهمی در ایجاد میکروبیوم کودک ایفا کنند. چاقی مادر در دوران بارداری با عدم تعادل میکروبی روده و اختلالات متابولیک همراه است. بنابر این افزایش خطر چاقی در کودکان دارای مادران چاق را میتوان تا حدی با گسترش میکروبهای روده از مادران چاق به فرزندان آنها توضیح داد.
عوامل محیطی نیز بر روی میکروبیوتای روده و چاقی اثر گذار است.
اگرچه ژنها نقش مهمی در میکروبیوتای روده ایفا می کنند، اما عوامل محیطی نیز تأثیر قابل توجهی دارند.
همان طور که میدانیم؛ رژیم غذایی یکی از عوامل مهم در ایجاد چاقی است. عادات غذایی کشورهای توسعه یافته امروزه با چربی زیاد و مصرف زیاد قند مشخص میشود که به افزایش تدریجی چاقی کمک کرده است. میکروارگانیسمهای روده برای زنده ماندن و دریافت انرژی به رژیم غذایی ما وابسته اند و تغییرات رژیم غذایی تأثیر زیادی بر میکروبیوتای روده دارد.
اختلال خواب یکی دیگر از دلایل چاقی است. اختلال مزمن خواب منجر به اختلال در ریتم شبانه روزی می شود که می تواند منجر به افزایش مصرف غذا و تغییرات در میکروبیوتای روده و بروز چاقی شود.
استرس که از مشکلات جدی زندگی امروزی ست، به طور قابل توجهی بر محور میکروبیوتا-روده-مغز در تمام مراحل زندگی تأثیر میگذارد. مشکلاتی نظیر استرس و افسردگی ممکن است، ژنهایی را فعالکنند که باعث افزایش اشتها و افزایش مصرف غذاهای شیرین و چرب میشود، و در نتیجه در بروز چاقی موثراند.
علاوه بر این ، انتخاب شیوه زندگی ناسالم، کم تحرکی، اختلالات عاطفی و داروها نیز میتوانند در چاقی موثر باشند.
بنابراین، عوامل محیطی تأثیر زیادی بر میکروبیوتای روده دارند و می توانند بر بروز و افزایش چاقی تأثیر بگذارند.
زهرا حسینی توسل، دانشجوی دکترای تخصصی پژوهشی
زیرنظر: دکتر شیرین حسنی رنجبر، فوق تخصص غدد
مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی
ارسال نظر