11 تیر 1403
logo

مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی

دانشگاه علوم پزشکی تهران

بررسی ترکیب میکروبیوتای روده در سالمندان چاق در بستر ایجاد بانک زیستی برنامه سلامت سالمندان بوشهر و تحلیل شبکه متابولیکی باکتری‌های شاخص در ارتباط با چاقی و طراحی مکمل پروبیوتیک موثر در درمان یا کاهش عوارض این اختلال در جمعیت هدف

خلاصه ضرورت اجرای طرح

چاقی یک بیماری چند عاملی است که از تغییر تعادل انرژی مزمن ناشی می‌شود و تقریباً بر تمام عملکردهای فیزیولوژیکی بدن تاثیر منفی می گذارد و یک تهدید قابل توجه برای سلامت عمومی است.
با توجه به افزایش نرخ سالمندی در جهان و کشورمان ایران، توجه به سلامت سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از مشکلات جدی سالمندان ابتلا به چاقی و عواقب ناشی از آن است. چاقی و اضافه وزن در سالمندان با افزایش خطر اختلالات متابولیک، بیماری‌های قلبی عروقی، ناتوانی جسمی، سارکوپنی و مرگ و میر همراه است. افزایش سن با افزایش چربی احشایی و کاهش تدریجی توده عضلانی همراه است. عوامل پیرابالینی از جمله میکروبیوتا نیز در چاقی تغییر می‌کنند و یا با بروز چاقی در ارتباط هستند. مطالعات نشان داده است که میکروبیوتای روده می‌تواند بر دریافت انرژی از غذا، نفوذپذیری روده، متابولیسم لیپیدها، بیان ژن‌های تنظیم کننده لیپوژنز، تعامل با اسیدهای صفراوی، تجزیه پلی ساکاریدها، مقاومت به انسولین، پاسخ ایمنی، تغییرات اندوتوکسمی، عملکردهای غدد درون ریز و تغییرات هورمونی تاثیر بگذارد. همچنین مشخص شده است ترکیب آن در بین افراد چاق و لاغر متفاوت است. یکی از مشکلات جدی سالمندان نیز ابتلا به چاقی و عواقب ناشی از آن است. ازسویی، اگرچه میکروبیوتای روده در طول زندگی بزرگسالی نسبتاً پایدار است، اما در طی سالمندی تغییرات فیزیولوژیکی دستگاه گوارش، تغییرات در الگوهای رژیم غذایی، کاهش عملکرد شناختی و ایمنی با تغییرات در میکروبیوتای روده همراه است. با این وجود تعداد محدودی مطالعه ترکیب میکروبیوتای سالمندان را بررسی کرده اند. تحقیقات میکروبیوم به سرعت در حال تکامل است، اما زیرساخت های زیست بانکی مورد نیاز آنها به گستردگی فراهم نشده است. پیشرفت سریع فناوری‌های زیستی مستلزم این است که بانک‌های زیستی ‌بتوانند با حفظ نمونه‌های میکروبیوم و پتانسیل عملکردی آن‌ها، زمینه‌ی مورد نیاز برای تحقیقات را بنا کنند.
در راستای تکریم سالمندان و حفظ سلامت و پیشگیری از بیماری ها در این قشر محترم جامعه و کاهش بار اجتماعی و اقتصادی ناشی از آنها، استفاده از اطلاعات و انجام مطالعات تکمیلی برروی جمعیت سالمندان شرکت کننده در برنامه سلامت سالمندان بوشهر‌ می‌تواند از اهداف مهم تحقیقات دانشگاهی باشد.
بنابر این در این طرح، با وجود شیوع بالای چاقی و اهمیت آن در سلامت سالمندان، با نگاه به دستیابی به راهکارهای تشخیصی و پیشگیرانه و کمک به درمان های نوین چاقی و عوارض ناشی از آن به خصوص در سالمندان به مطالعه خواهیم پرداخت. این طرح با انجام مطالعه مرور سیستماتیک بر روی تغییرات میکروبیوتای سالمندان در ارتباط با چاقی آغاز می گردد و برای اولین بار در ایران، ایجاد بیوبانک میکروبیوتای روده برنامه سلامت سالمندان بوشهر با هدف دسترسی به یک منبع مطالعاتی گسترده و بررسی ترکیب میکروبیوتای روده نمونه ای از شرکت کنندگان با هدف تعیین تغییرات در فراوانی برخی از باکتری های شاخص دستگاه گوارش در چاقی سالمندان، انجام خواهد شد. در ادامه ی طرح به تحلیل شبکه متابولیکی باکتری‌های شاخص یافت شده در ارتباط با چاقی و شناسایی مسیرهای احتمالی اثرگذاری آنها خواهیم پرداخت. و در نهایت با استفاده از نتایج مراحل قبلی، طراحی مکمل پروبیوتیک موثر در درمان یا کاهش عوارض این اختلال در جمعیت هدف صورت خواهد گرفت.
معصومه محمدقلی
تهیه کننده:

معصومه محمدقلی

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *