08 مهر 1403
logo

مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی

دانشگاه علوم پزشکی تهران

بازتوانی قلبی یکی از شاخه های مهم پزشکی ورزشی است

ازتوانی قلب انجام فعالیتهای بدنی سفارش شده را با تعدیل ریسک فاکتورهای کرونر توام میکند در بیمارانی که بیماری قلبی شناخته شده دارند . اهداف بازتوانی قلب ، بهبود بخشیدن به توانایی عملی ، تسکین دادن یا کاهش دادن علایم وابسته به فعالیت ، کاهش ناتوانی ، و مشخص کردن و مورتالیته بعلت بیماری قلبی – عروقی است .

بازتوانی قلبی چیست ؟

بازتوانی قلب انجام فعالیتهای بدنی سفارش شده را با تعدیل ریسک فاکتورهای کرونر توام میکند در بیمارانی که بیماری قلبی شناخته شده دارند . اهداف بازتوانی قلب ، بهبود بخشیدن به توانایی عملی ، تسکین دادن یا کاهش دادن علایم وابسته به فعالیت ، کاهش ناتوانی ، و مشخص کردن و مورتالیته بعلت بیماری قلبی – عروقی است .

هدف نهایی بازتوانی قلب بازگرداندن و حفظ وضعیت بهینه فیزیولوژیکی ، روانی ، اجتماعی و شغلی فرد است .

بازتوانی قلب و تلاشهای هدفدار متمرکز شده در ورزش ، کنترل لیپید ، کنترل هیپرتانسیون ، و ترک سیگار میتواند میزان مورتالیته قلبی – عروقی را کاهش دهد . همچنین بهبود بخشیدن توانایی عملی ، فرو نشاندن اسکیمی میوکارد ، کند کردن و به تاخیر انداختن پیشرفت وارونه آترواسکلروز کرونر و کاهش خطر حوادث بعدی کرونر در کاهش مرگ میر موثر است . بدینگونه بازتوانی فلب ، مراقبت استانداردی است که بایستی با طرح درمانی بیماران CAD ترکیب و تلفیق شود.

این برنامه ها بایستی بر روی 3 قسمت عمده تاکید کند :

1. انجام ورزش و فعالیت ( Exercise-training ) 2 . اصلاح ریسک فاکتور ( Risk factor Modification ) 3 .ارزیابی و بررسی شغلی و روانی – اجتماعی و مشاوره (Psychosocical and vocational evaluation and counseling ) Exercise Training

میزان مرگ و میر :

انجام فعالیت و ورزش جزء لاینفک بازتوانی قلب است . مطالعات نشان داده است که افزایش میزان فعالیت فیزیکی رابطه عکس با میزان مورتالیته ناشی از قلبی – عروقی دارد . در مطالعاتی که توسط Alumni و همکارانش انجام گرفته ، خطر مرگ بطور چشمگیری به علت افزایش فعالیت فیزیکی از kcal/wh 3500-500 کمتر شده است .

توانایی عملی :

انجام فعالیت بدنی میزان دقیق توانایی عملی بررسی شده را از طریق مکانیسم های گوناگون بهبود می بخشد این مکانیسم شامل : تغییرات همودینامیکی و قلبی ، تناوب در پاسخ های عصبی – هورمونی ، و تغییرات محیطی در عضله اسکلتی و حمل و نقل اکسیژن .

 

برگشت به کار :

پیشرفت در توانایی عملی می تواند اجرای زیاد فعالیتها را در بین بیماران قلبی ، بهبود ببخشند . بعد از MI ، 49% تا 93% بیماران به کار خود بر میگردند . عوامل جمعیتی و اقتصادی – اجتماعی 50% در برگشت فرد به کار تاثیر دارد ، و عملکرد فیزیکی – روحی در 29% موارد و فاکتورهای پزشکی فقط 20% در اینجا پیش بینی کننده هستند .

سایر ریسک فاکتورها :

انجام فعالیتهای ورزشی در حد مطلوب در متابولیسم چربی و کربوهیدرات تاثیر می گذارد و به این ترتیب در کنترل ریسک فاکتورهای CAD کمک میکند . با مصرف رژیم غذایی حاوی چربی پایین ، کلسترول پایین و برنامه های کاهش وزن ، ورزش منظم ، تاثیر مثبت در پروفیل های چربی و به تعویق افتادن پیشرفت CAD آترواسکلروتیک ایجاد می شود . فعالیت فیزیکی باعث می شود ، بطور متوسط افزایشی به میزان 15% - 5% در میزان کلسترول مفید ( HDL ) ایجاد شود ، گرچه مدارک نشان میدهد که ورزش روی سطح LDL و کلسترول توتال تاثیر میگذارد .

گروه های خاص :

خانمها : همچنین انجام تمرینات بدنی در خانمهای سالم و افراد بزرگسال سالم باعث بهبودی چشمگیر در توانایی عملی می شود . بیش از 50% موارد مرگ و میر ناشی از CAD امروزه در بین خانمها است و مورتالیته بعد از MIدر خانمها بیشتر از آقایان است . بنابراین بازتوانی قلب در بین خانمها یک مطلب مهم است .

افراد بزرگسال : اوج توانایی عملی با توجه به سن کاهش می یابد ، اما این کاهش میتواند با انجام تمرینات بدنی از شدتش کم شود

نارسایی قلب:

تخمین زده شده است که 2-1 میلیون نفر در ایالات متحده مبتلا به نارسایی قلبی هستند . مورتالیته در چنین افرادی با چنین شرایطی با افزایش سن افزایش می یابد . توجهات چشمگیر اخیرا روی استفاده از بازتوانی ورزش بین بیماران دارای نارسایی قلبی متمرکز شده است ، که با بهبودی در حدود 25% - 18 % در میزان اکسیژن دریافتی و 34% - 18 % افزایش مدت فعالیت بدنی همراه بوده است . با انجام فعالیت های بدنی در چنین بیمارانی آستانه Anaerobic را با لا می برد و پاسخهای تهویه ای را به ورزش بهبود می بخشد .

برنامه های فعالیت ورزشی :

برنامه ها بایستی تنظیم شده باشد وبر دستورالعمل های بعدی مورد قبول نیز مطابق با ورزش تجویز شده به بیماران دارای بیماری قلبی نظارت شود.

اصلاح ریسک فاکتورها :

1. مشاوره تغذیه ای 2. ترک سیگار

معصومه محمدقلی
نویسنده:

معصومه محمدقلی